Call for Papers: „Comportare şi dreptate” – Simpozionul UBR 2015

 Uniunea Bibliștilor din România vă invită pe 27 Februarie 2015 la simpozionul cu tema:

Comportare şi dreptate

Am plecat de la la presumţia că dreptatea are de a face cu aşteptările persoanei care decide asupra dreptăţii. Dacă omul s-a comportat după aşteptările lui D-zeu sau a unei personae, s-a comportat corect, a practicat dreptatea. Din partea poporului lui D-zeu El aşteaptă ca să fie respectate poruncile sale. Corect se comportă acela, care păzeşte aceste porunci. Atunci este neprihănit, drept. Inţelepciunea, Proverbele, Cartea lui Iov etc., au acelaşi concept despre dreptate, dar nu atât cu privire la porucile lui D-zeu cât legat de învăţăturile Inţelepciunii.

Profeţii aşteaptă de la ascultătorii lor, ca mesajul pe care îl transmit, să fie ascultat. Pentru ei este neprihănit acela, care ia în serios mesajul lor şi se comportă adecvat. În Noul Testament se menţin aceste două concepte diferite. Evanghelistul Matei consideră neprihăniți pe aceia care păzesc învăţăturile lui Iisus. La fel Epistola lui Iacov. Apostolul Pavel preia tradiţia profetică şi declară pe acela ca neprihănit, care crede, desigur, în evanghelia propăvăduită de el. Mesajul apostolului Pavel este un mesaj misionar.  Cine crede devine membru în comunitate şi este neprihănit. Astfel este adnotat pentru salvare. Dar mai intervine judecata.

În toate aceste cazuri dreptatea este legată de un comportament. Este interesant de studiat, dacă conceptul sus notat corespunde cu textele biblice.

Vă rugăm să faceţi propuneri pentru un referat la simpozionul anului viitor, așa că așteptăm din partea dumneavoastră propuneri cu un titlu și o scurtă descriere (abstract). Pâna acum am avut întotdeauna un referent Ortodox pentru VT şi NT, unul din partea Catolicilor, unul din partea Reformaţilor şi unul din partea Penticostalilor. Un referat rămâne în plus, prioritate va avea calitatea temei propuse.

Propunerile vor fi trimise la Prof. Hans Klein (hansheideklein@gmail.com) până la data de 30 Iunie 2014. După o evaluare făcută de comitetul de conducere al asociației veți primi până la sfârșitul lunii Iulie 2014 temele acceptate pentru simpozionul din 2015.

Cu cele mai bune urări din Sibiu,

Hans Klein

Președintele UBR

You may also like...